Mångfald villkor för framtidens innovationer

 Mångfald är inte bara en rättvisefråga. Det är en fråga om innovation, samhällsnytta och affärsmässig framgång. Det menar Anna Gulliksen, ansvarig för employer branding på techjätten TietoEvry under en föreläsning på Uppsala:2030.
Anna Gulliksen är chef för rekrytering och arbetsgivarvarumärke på TietoEvry. Anna brinner för rekrytering av talanger och att bygga starka arbetsgivarvarumärken med en kultur baserad på engagemang, mångfald och lika rättigheter samt att använda ny teknik för att öka rättvisa och objektivitet. Hon utsågs 2020 till Årets person inom Employer Branding av företaget Universum. Anna föreläste på Uppsala:2030s evenemang Mångfald, jämställdhet och arbetsgivarvarumärke i december 2024.
Alla organisationer har ett employer brand, vare sig de vill det eller inte. Det består av allt från jobbannonser och sociala medier till hur medarbetare pratar om sin arbetsplats efter två glas vin. Ett starkt arbetsgivarvarumärke, menar Gulliksen, lockar talanger, minskar personalomsättning och bygger en kultur där mångfald kan frodas.
”Employer brand handlar inte om flashiga kampanjer. Det handlar om en tydlig strategi, ett unikt medarbetarlöfte och en kultur där förändring är på riktigt”, säger Anna Gulliksen.
Techindustrin: makt och mångfaldTechindustrin är idag en av Sveriges mest inflytelserika branscher. Exporten är tre gånger större än traditionell basindustri, och bidraget till BNP är enormt. ’
"Det handlar om makt. Och då måste vi fråga oss: vilka är det som bygger framtidens samhälle?" säger Gulliksen.
Mångfald – särskilt när det gäller kön – är avgörande. Om framtidens produkter och digitala lösningar tas fram av en homogen grupp riskerar vi bias: bilar byggda för män, ansiktsigenkänning som inte fungerar för svarta kvinnor, kontor där temperaturen styrs av manlig kroppstemperatur.
Från strategi till förändringTietoEvry har satt upp ambitiösa mål: en 49/49-fördelning för att även inkludera ickebinära, samt minst 30 procent av det underrepresenterade könet i ledarroller till 2030. Men mångfald skapas inte enbart genom mål – den kräver långsiktig målmedvetenhet och praktiskt arbete.
En nyckel är att mäta, följa upp och koppla mångfald till konkreta resultat. Hos TietoEvry är andelen kvinnor numera en del av ledningens bonusmål. "Då börjar det hända saker."
Företaget har även justerat språket i jobbannonser. Genom att byta ut maskulint kodade ord mot neutrala kunde man öka antalet kvinnliga sökande med 32 procent.
Rekrytering – bortom magkänslanVi vill gärna tro att vi fattar rationella beslut, men forskning visar att chefer ofta bestämmer sig på 90 sekunder. 55 procent av intrycket baseras på kroppsspråk, 38 procent på röst och språk – bara 7 procent på vad som faktiskt sägs.
Därför krävs strukturerade rekryteringsprocesser. "Vi måste vara medvetna om våra fördomar och preferenser. Annars rekryterar vi inte rättvist."
TietoEvry har gått från 25 till 13 globala rekryteringsprocesser för att skapa jämlikhet och effektivitet. Processerna ser likadana ut oavsett om du söker jobb i Kiruna eller Krakow.
"Det är ett maraton, inte en kampanj"Förändring sker inte över en natt. Gulliksen betonar vikten av att jobba långsiktigt, förankrat och tvärorganisatoriskt. "Employer branding handlar om att förstå målgruppen, jobba tätt med affären och bygga en kultur där mångfald inte bara är en fråga på HR:s bord."
Text och bild: Mia Ulin mia@uppsala2030.com