Drottningen av hållbar gastronomi
– Kocken som vill förändra världen en måltid i taget

Efter segern i Årets Kock har Jessie Sommarström vigt sitt liv åt att göra maten både god och hållbar. På Uppsala:2030s event om klimatsmart mat i oktober 2024 berättade Jessie hur hon vill skapa bättre vanor för framtida generationer. Länk till PDF med en utskrift av hela föreläsningen finns längs ner.
Från stjärnkrogar till skolmatsalar
Jessie Sommarström visste redan som 14-åring att hon ville bli kock. Efter en lång karriär på restauranger som Esperanto och Sture Hof blev hon kreativ ledare på Urban Deli, där hon fokuserade på innovation och hållbarhet. Det var dock efter vinsten i Årets Kock 2022 som hennes engagemang för hållbar mat tog fart på allvar.
– Det handlar inte bara om vad vi serverar på tallriken, utan vilken värld vi vill lämna till våra barn, säger Jessie.
Kort efter den här föreläsningen släpptes nyheten att Jessie Sommarström var Årets Nobelkock 2024, där hon visade hela världen vad hållbar gastronomi verkligen innebär.
Till vardags är hon gastronomisk chef på Sodexo, där hon arbetar med att förbättra de offentliga måltiderna, särskilt i skolor. Hennes mål är att göra maten mer näringsrik, hållbar och uppskattad av barn.
Små förändringar ger stora resultatJessie har länge betonat vikten av att små justeringar kan göra stor skillnad. En av hennes mest uppmärksammade insatser är "50/50-principen" – att ersätta hälften av köttet i rätter som köttbullar och pannbiff med svenskodlade baljväxter.
– Vi kan sluta flyga och minska vår konsumtion, men vi kan aldrig sluta äta. Därför är maten den största nyckeln till en hållbar framtid, säger hon.
Hon fick även IKEA att införa en 50/50 pannbiff på sin meny, ett steg mot att få fler att välja mer klimatsmarta alternativ. Men Jessie nöjde sig inte med det, efter nyår 2025 serverar IKEA 50/50-köttbullar på utvalda restauranger.
Skolmaten – en bortglömd nyckel till folkhälsa
Under sina föreläsningar och samarbeten med aktörer som Axfood och Världsnaturfonden har Jessie lyft vikten av att satsa på skolmaten. Hon menar att den offentliga måltiden kan vara en av de största hävstängerna för att jämna ut hälsoklyftor i samhället.
– Många barn får inte en fullvärdig middag hemma. Skolmaten kan vara den viktigaste måltiden de får på hela dagen.
Genom sitt arbete vill hon inspirera fler skolor att se måltiden som en del av utbildningen – ett tillfälle att lära sig om matens koppling till hälsa och miljö.
"Vi måste våga vara modiga"
Att driva förändring i en traditionstyngd bransch är inte alltid enkelt, men Jessie ser det som sin skyldighet att använda sin plattform för att skapa en bättre framtid.
– Det krävs mod att utmana gamla normer. Men vi kan inte vänta längre. Vi måste börja nu, för våra barns skull.
Med sitt brinnande engagemang och innovativa tankesätt fortsätter Jessie Sommarström att inspirera näringslivet att ta ansvar för framtidens mat – en måltid i taget.
Text: Mia Ulin. Foto: Phosworks.