Vi saknar berättelsen om framtiden. I en tid av kris, omställning och osäkerhet behöver vi mer än mål – vi behöver visioner. Hur ser det ut när vi är framme? Vad innebär en hållbar livsstil – på riktigt? Vad betyder en cirkulär ekonomi varje dag, året runt?
Näringsliv och organisationer är avgörande för den hållbara omställningen. Du som är företagsledare är också en samhällsledare. Du är viktig – och du behövs. 2030 närmar sig snabbt, och om vi ska nå de globala målen krävs både mod, riktning och samverkan. Uppsala:2030 vill vara en accelerator för hållbar omställning – ett nätverk där näringsliv, organisationer och medarbetare tillsammans formar framtiden.
Men vi är också en samhällsarena där du, jag och alla andra som vill påverka vår framtid möts. Där vi får inspiration, hopp och framtidstro för att göra de förändringar i vardagen som ger resultat. För dig, mig och dem vi bryr oss om.
Behöver du ny kunskap och inspiration för att leda förändringsarbetet på din arbetsplats, skola eller i samhället? Vill du träffa andra hållbarhetsledare för att utbyta kunskap och erfarenheter? Vill du känna gemenskap, hopp och framtidstro? Då är du välkommen till Framtidsdagen!
Vi börjar med inspiration. Hur ser framtiden ut när vi har nått de globala målen? Vad händer när företag, kommuner och organisationer tar ledartröjan för en cirkulär, hållbar ekonomi?
Vi möter föreläsare som ger oss nya perspektiv – som Albert Askeljung, Global Compact network, som berättar om hur det går för världen och Sverige i att nå de globala hållbarhetsmålen.
Ett potpurri av hopp och framtidstro presenteras av utvalda Start-ups som visar vägen mot framtiden.
Vi lyssnar, samtalar – och sedan skissar vi tillsammans: Mats Målqvist från Uppsala universitet leder en workshop där vi får tänka fritt. Hur ser din verksamhet ut i det framtida hållbara samhället? Vad gör ni? Hur lever ni? Hur känns det?
Efter lunch vidgar vi blicken: Vad är en hållbar livsstil – existentiellt, socialt, praktiskt? Hur bygger vi samhällen där vi känner mening, hopp och framtidstro?
Vi bjuder in hela samhället – oavsett bakgrund, roll eller titel – till samtal och inspiration om det som förenar oss på djupet.
Vi får höra från bland andra:
Emil Jensen – artist och eftertänksam röstspegel av vår tid.
Erik Fernholm – med reflektioner om framtid, tro och mod.
Pella Thiel – e kolog författare och aktivist
Anders Wijkman – om klimat, resurser och ekonomi
Då blir vi alla framtidsledare som accelerear den hållbara omställningen.
📅 Datum: den 21 november 2025
🕘 Tid: Förmiddag 07.30 – 11.00 : Inspiration & workshop. Eftermiddag 14.00 – 17.00 samtal och scenprogram. Tillträde till mässan Framtidsglöd med modevisning.
📍 Plats: Uppsala Konsert & Kongress 🪙 Pris: Heldag: XX kr + moms. Förmiddag: XX kr + moms. Eftermiddag: XX kr inkl moms. 🎫 Anmäl dig här: [länk]
Paneldiskussioner och föreläsning under förmiddagen
Hur ser världen ut när vi har nått Agenda 2030-målen? Det ska vi diskutera med Albert Askeljung och hans kollegor.
UN Global Compact Network Sweden är Sveriges största hållbarhetsnätverk för företag, med uppgiften att stötta svenska företag att accelerera sitt hållbarhetsarbete samt främja kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom en rad olika hållbarhetsfrågor.
– Globala målen belyser just vikten av samarbete, innovation och modigt ledarskap för att hantera dessa och andra komplexa utmaningar.
Föreläsning och framtidsspaning.
Åsa Persson är forskningschef och vice VD för Stockholm Environment Institute samt docent i tema miljöförändring. Hennes forskning fokuserar på samspelet mellan internationell och nationell politik för klimat och hållbarhet. Tidigare forskning har fokuserat på val av politiska styrmedel, samstämmighet inom miljöpolitik, samt internationell politik för klimatanpassning, planetära gränser och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Hon har haft flera FN-uppdrag, som huvudförfattare av Global Sustainable Development Report 2023 och nu som ledamot av FN:s Committee for Development Policy.
Mats Målqvist, leder workshopen om en vision för framtiden.
Mats Målqvist är föreståndare för UUniCORN Future Institute vid Uppsala universitet, som syftar till att främja tvärvetenskaplig och samskapande forskning om samhällsutmaningar kopplade till hållbar utveckling.
Institutet är en mötesplats för forskare, civilsamhälle, myndigheter, företag och andra aktörer som vill hitta nya sätt att möta och navigera de stora ekologiska och samhälleliga utmaningar vi är mitt uppe i.
Låtskrivare, poet och scenkonstnär
Emil Jensen är en av Sveriges mest originella scenpersonligheter – en poet, musiker och artist som förenar humor, allvar och samhällsengagemang på ett unikt sätt. Med sitt konsekventa miljötänk – han har bland annat turnerat land och rike runt med cykel och tåg – har han blivit en symbol för det hållbara kulturlivet. Hans föreställningar blandar musik, poesi, standup och politiska reflektioner, alltid med hjärta och hjärna i perfekt balans.
Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Tankeledare, social entreprenör och prisbelönt talare
Erik Fernholm är en tankeledare, social entreprenör och prisbelönt huvudtalare med en akademisk bakgrund inom kognitiv neurovetenskap och lyckoforskning. Han har ägnat hela sin karriär åt att reda ut hur personlig tillväxt ansluter till att bygga ett hållbart samhälle och denna hängivenhet och expertis har gjort honom till en av Europas mest eftertraktade huvudtalare.
Ekolog, författare och aktivist
Pella Thiel är ekolog, författare och aktivist med ett djupt engagemang för naturens rättigheter. Hon är en pionjär inom systemiskt ledarskap och har varit drivande i rörelser som Omställningsnätverket och End Ecocide Sverige. Pella förenar ekologisk kunskap med ett djupt filosofiskt förhållningssätt till livets helhet, och hennes arbete har fått internationell uppmärksamhet. Hon föreläser ofta om vår relation till naturen, hur vi kan tänka bortom antropocentrism, och varför det är avgörande att ge juridiska rättigheter till ekosystem.
Foto: Annika af Klercker
Nyckelperson i debatten om klimat, resurser och ekonomi
Anders Wijkman är en av Sveriges mest inflytelserika röster i frågor om hållbar utveckling. Med en lång karriär som politiker, generalsekreterare i ideella organisationer och ordförande i Romklubben har han varit en nyckelperson i den globala debatten om klimat, resurser och ekonomi. Han är författare till flera böcker om behovet av systemskifte och har länge förespråkat en cirkulär ekonomi och ett nytt sätt att se på välfärd bortom tillväxt. Anders kombinerar djup analys med praktiska lösningar, och hans föreläsningar är både insiktsfulla och inspirerande.
Den 21 november mellan kl 12 och 17 fyller vi D-salen i Uppsala Konsert & Kongress med inspiration, lust och kraft för att ställa om till en mer hållbar livsstil. Här får du chansen att skapa praktiska och sociala idéer och innovationer som kan bidra till hållbara lösningar.
Vi erbjuder en mix av olika aktiviteter för alla åldrar: Föreläsningar, workshops, konserter, pysselbord, modevisning och en massa andra interaktiva happenings.
Vi vill bidra till kunskapsdelning, utveckling och erfarenhetsutbyte som väcker engagemang och skapar framtidstro, stolthet och gemenskap.
Oavsett om du är barn, ung, vuxen, student, företagare eller bara nyfiken så är du varmt välkommen till Framtidsglöd 2025. Vi hoppas du ska hitta andra att kroka arm med på vägen till en hållbar framtid.