ANMÄLAN  EVENT >>

ANMÄLAN TILL 25 oktober 2024
Klimatsmart mat och ekosystemen
– Så påverkar ditt företags värdekedja planeten och vår framtid

På The Kitchen Club Juvelen, ​Stationsgatan 23​ i Uppsala

Kl 07.30 – 11.00 eller digitalt via Zoom 07.45 - 11.00

Den storskaliga livsmedelsproduktionen är en av de industrier som har stor påverkan på vår miljö och den biologiska mångfalden. Om inget görs kan livsmedelsproduktionen utplåna ekosystemet och helt enkelt ta död på sig själv. Vad ska vi då leva av? 
Oavsett i vilken bransch vi verkar, har de flesta verksamheter en värdekedja som påverkar planeten. Genom att bli medvetna om vår egen påverkan, kan vi också bidra till förändring och förbättring.
Elin Röös, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, hjälper oss  vidga vår förståelse för hur ett företags värdekedja påverkar planetära gränser och biologisk mångfald, där livsmedelsindustrin är ett tydligt exempel.
Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, berättar om hur de påverkat branschen och hela näringslivet i en mer hållbar riktning men även om hur målkonflikter och politiska beslut kan försvåra den hållbara omställningen. 
Jessie Sommarström, gastronomisk chef för Sodexo blev 2022 den första kvinnan på 34 år att vinna titeln Årets Kock. Hon berättar vilken måltid hon anser vara dagens viktigaste och hur hon vill använda sin kompetens för att göra störst skillnad för både planeten och människors hälsa.
ESRS-standard: Miljöfrågor – Biologisk mångfald och ekosystem.
Sista anmälningsdag är den 18 oktober på plats i Uppsala. Senast den 23 oktober på Zoom.
EUs nya krav på hållbarhetsrapportering

*Vad betyder CSRD och ESRS?

Det är lätt att slänga sig med olika förkortningar, men vad betyder de? CSRD berättar VILKEN hållbarhetsinformation företaget ska redovisa och ESRS beskriver HUR den ska redovisas. Uppsala:2030s event anknyter alltid till ett av ESRS standards.
Läs mer om CSRD och ESRS här >>


Våra föreläsare

Våra talare har erfarenhet från vitt skilda områden men delar engagemanget för att bidra till en bättre värld.
ELIN RÖÖS, forskare vid SLU
Elin Röös är en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan
Elin Röös forskar och undervisar kring hållbar matproduktion och konsumtion ur många olika vinklar. Till exempel att bedöma miljöpåverkan från olika livsmedel eller hur vi kan producera mat åt en växande befolkning på ett hållbart sätt i framtiden. 
Elin jobbar också i projekt för mer hållbara kostmönster och produktion av mer hållbara och hälsosamma råvaror och föreläser på olika universitet i ämnet klimat- och miljöpåverkan från jordbruk och livsmedelsproduktion.
Ett pågående projekt är BiLCA som tar fram väsentligt förbättrade faktorer för biologisk mångfald för Sverige med hänsyn till bland annat antal arter, funktionell mångfald och landskapseffekter.
Sommaren 2022 var Elin en av Sommarpratarna i P1 >>
ÅSA DOMEIJ, hållbarhetschef på Axfood
Åsa Domeij utsågs till Sveriges bästa hållbarhetschef 2022 för arbetet med att inspirera och bana väg för ett mer hållbart näringsliv.
Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet.
Axfood har bland annat som ambition att införliva hållbarhetsfrågor tidigt i inköpsprocessen och dessutom vara en drivkraft för politiskt påverkansarbete.
Åsa kommer bland annat att ge exempel på hur olika målkonflikter  och politiska beslut kan fördröja och påskynda den hållbara omställningen.
Axfood är en familjeägd koncern med bl.a Willys, Hemköp, Tempo, Dagab, Middagsfrid, Martin & Servera och Urban Deli och har över 13 000 medarbetare. Axfoods mål är att vara branschledande inom hållbarhet och vara den starkaste kraften för ett hållbart mat-Sverige 2030.
JESSIE SOMMARSTRÖM, gastronomisk chef på Sodexo
2022 blev Jessie Sommarström den första kvinnan på 34 år att vinna SM i professionell matlagning: Årets Kock.
Hon har även mottagit Gastronomiska akademiens guldmedalj och utmärkelsen Kockarnas kock 2023 och Årets rätt 2023 . 
Jessie är skolad i det svensk/franska köket och på Michelin-krogen Esperanto i Stockholm.  I sitt sommarprat 2023 berättar hon bland annat om sin mammas värdegrund som ledde henne in på hållbar, klimatsmart mat.
Under många år var hon kreativ ledare på restaurang Urban Deli för innovation, hållbarhet och utveckling och har även varit delaktig i projekt tillsammans med Axfoundation inom framtidens mat. Idag kombinerar hon rollen som gastronomisk chef på Sodexo med frilansande och drivs av att göra hållbar mat mer tillgängligt för alla.

Foto: Årets rätt, Årets kock.

Sommaren 2023 var Jessie en av Sommarpratarna i P1 >>
MIA ULIN, moderator
Mia Ulin driver Apostel kommunikation och jobbar med marknadskommunikation, storytelling och konceptutveckling.
Emellanåt skriver hon artiklar och manus samt arbetar operativt i Uppsala:2030 sedan 2022.
Under sju år var hon som konsult ansvarig för innehållet på arla.se med flera Arla-sajter och 2008 delaktig i att skapa Sveriges första digitala kokbok.
Mias morföräldrar drev småskaligt jordbruk på Söderslätt i Skåne där intresse för mat och odling började.

Kliv på senast 1/10 och visa ditt engagemang!

Visa upp ditt företags samhällsengagemang för uppsalaborna genom att bli sponsor till Uppsala:2030.

I alltifrån Hållbarhetsdialog på turné  till Allt ljus på Uppsala vill Uppsala:203 inspirera uppsalabor och företag till att ställa om till en hållbar livsstil. Vi når ca 90.000 besökare.

Om du vill synas som sponsor till oss i dessa aktiviteter behöver du kliva ombord senast den 1 oktober.

TEMAN 2024

8 mars: Cirkulär ekonomi. – Vad betyder det egentligen för affären?
The Kitchen Club, Magazin X.

3 maj: Vem styr hållbarhetsarbetet i en skör demokrati  
På Advokatfirman Lindahl.

20 September: Är du med på den cirkulära hållbarhetsresan? – Hur får du med dig styrelsen, ledningen, alla medarbetare, leverantörer och kunder? ESRS-standard: Företagsstyrning –  Ansvarsfullt företagande. På Uppsala Konsert & Kongress

25 oktober: Klimatsmart mat och ekosystemen 
– Så påverkar ditt företags värdekedja planeten och vår framtid 
ESRS-standard: Miljöfrågor – Biologisk mångfald och ekosystem. 
På The Kitchen Club Juvelen.

6 DECEMBER, FRAMTIDSDAGEN

Det hållbara arbetsgivarvarumärket – När blir mångfald lönsamt?
Lena Zander, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet som forskat i kulturmöten, ledarskap och integration. Anna Gulliksen, chef för talangförvärv på Tietoevry. I sin roll har hon bland annat varit delaktig i en stor undersökning om kvinnor i IT-branschen.
ESRS-standard: Sociala frågor – Den egna arbetskraften. På Scandic Uppsala Nord.

2025 - Under utveckling

14 MARS: Innovation av avfall. Planetära gränser och systemtänk. Bl.a Pär Larshans, Ragnsells.

9 MAJ: Ännu mer lojala kunder med enhållbarhesprofil.

Superscript

Anmäl dig till Uppsala eller digitalt

Alla som är med gör skillnad.