Dokumentation

Här har vi ambitionen att publicera filmen från de livesända föreläsningarna. Dessutom en sammanfattning i text eller presentationerna. Är du intresserad av ett ämne som inte finns här och vill ha dokumentation, hör gärna av dig till oss. 
PÅ UPPSALA KONSERT & KONGRESS DEN 20 SEPTEMBER 2024

Klimatsmart mat och ekosystemen

– Så påverkar ditt företags värdekedja planeten och vår framtid

Den storskaliga livsmedelsproduktionen är en av de industrier som har stor påverkan på vår miljö och den biologiska mångfalden. Om inget görs kan livsmedelsproduktionen utplåna ekosystemet och helt enkelt ta död på sig själv. Vad ska vi då leva av? Oavsett i vilken bransch vi verkar, har de flesta verksamheter en värdekedja som påverkar planeten. Genom att bli medvetna om vår egen påverkan, kan vi också bidra till förändring och förbättring.

Föreläsare
1. Elin Röös, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, hjälper oss vidga vår förståelse för hur ett företags värdekedja påverkar biologisk mångfald, där livsmedelsindustrin är ett tydligt exempel.
(Ca 00.30 - 01.00)


2. Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, berättar om hur de påverkat branschen och hela näringslivet i en mer hållbar riktning men även om hur målkonflikter och politiska beslut kan försvåra den hållbara omställningen. (Ca 01.30 - 02.00)

3. Jessie Sommarström, gastronomisk chef för Sodexo, blev 2022 den första kvinnan på 34 år att vinna titeln Årets Kock. Här berättar hon vilken måltid hon anser vara dagens viktigaste och hur hon vill använda sin kompetens för att göra störst skillnad för både planeten och människors hälsa. (Ca 02.30 - 03.00)

Moderator är Mia Ulin, marknadskommunikatör, operativt delaktig i Uppsala:2030, delvis uppväxt på ett jordbruk och med ett stort matintresse.

Dagens tema knyter an till ESRS-standarden Miljöfrågor – Biologisk mångfald och ekosystem. (E4)

PÅ UPPSALA KONSERT & KONGRESS DEN 20 SEPTEMBER 2024

Alla ska med på den cirkulära hållbarhetsresan

– Så får du med dig styrelsen, ledningen, alla medarbetare, leverantörer och kunder

Enligt EUs direktiv, CSRD, är hållbarhetsarbetet en ledningsfråga. Det ska vara en självklar del av affären och en lönsam investering som skapar affärsnytta. Men om man inte har organisationen med sig, händer ingenting.  ESRS-standard: Företagsstyrning –  Ansvarsfullt företagande

Föreläsare
1. Anna Hämberg Barron, biträdande jurist på Agenda advokatbyrå, arbetar med miljöfrågor från ett affärsrättsligt perspektiv. Hon ska berätta om det senaste gällande EU:s nya regelverk för företagsansvar (CSDDD). 

2. Johan Munck, tidigare VD för Polarn O. Pyret, berättar hur en uttalad hållbar affärsstrategi från ägare och styrelse resulterade i att hela organisationen driver på omställningen, samtidigt som fler och fler kunder handlar från second-hand sortimentet. Under 2023 hade de omsättningsrekord och second-hand sortimentet har skapat en helt ny trafik i butiken. Ca 00.18.37 in i filmen.

3.Therese Monstad, forskare vid Uppsala universitet, har forskat på förändringskommunikation och hur du får med dig hela organisationen i en omställning. Hon har erfarenhet från både läkemedelsindustrin, bank och kulturbranschen. Ca 01.04.05 in i filmen.

4. Mats Målqvist presenterar det nystartade Uppsala University Institute for Sustainable Transformations. Institutet  kommer att vara en mötesplats för forskare, civilsamhälle, myndigheter, företag och andra aktörer med fokus på målkonflikter inom hållbar utveckling och innovativ, tvärvetenskaplig forskning.

Moderator: Pia Anderson, grundare av Uppsala:2030 och Sverige:2030.

Vem styr hållbarhetsarbetet i en skör demokrati?

På Advokatfirman Lindahl, Uppsala,den 5 maj 2024

Det öppna samhället. Med Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.

Kultur äter strategier till frukost – Vikten av ett bra visselblåsarsystem. Med Elsa Malmqvist, advokat på Advokatfirman Lindahl.

Om källskydd och meddelarfriheten. Med Johanna Odlander, chefredaktör och ansvarig utgivare på Upsala Nya tidning.

Cirkulär ekonomi  
– Vad betyder det egentligen för affären?

The Kitchen Club, Magazin X Uppsala den 8 mars 2024.

Cirkulär ekonomi - Mycket snack och lite verkstad? Per Fors, Uppsala universitet.

Hela organisationen ska med! Alexandra Rosenqvist, Beijer Byggmaterial.

Om cirkulär ekonomi i en kommun. Elin Belleza, Uppsala Vatten och Avfall.

Framtidsdagen 2023
– Om hopp och framtidstro

Framtidsdagen 2023 hölls i Gottsunda Kulturhus den 6 december.
Hemmaplan - För positiv samhällsutveckling
I slutet av 2022 tog Fastighets AB Hemmaplan över Gottsunda centrum i Uppsala kommun. Cecilia Safaee är vd och berättar varför Hemmaplan investerar i områden med sociala utmaningar.
- Hemmaplan investerar i centrumfastigheter i områden präglade av socioekonomiska utmaningar, för att genom centrumet driva en positiv samhällsutveckling i hela området. Målsättningen är att alla barn ska växa upp med lika möjligheter i ett tryggt område där de känner sig hemma. Vi vill återta närcentrumets roll som "platsen mitt i byn" och utgöra ett nav för hela området, med och för människor som bor och är verksamma här, säger Cecilia Safaee.

Så undviker du Greenwashing

Föreläsningar hos grant Thornton Uppsala den 27 oktober 2023. Tyvärr strulade tekniken, kopplingen mellan sändningen och presentationerna funkade inte. Det gjorde att presentationsbilderna inte kom med i inspelningen utan klippts in i efterhand. Presentationsbilderna finns även att ladda ner som PDF:

EUs gröna giv och hållbarhetsrapporteringen

Johanna Forsgren Amos, hållbarhetsrådgivare på Grant Thornton, ger oss grunderna till EUs nya direktiv på hållbarhetsredovisning och hjälper oss reflektera över hur det vi redovisar kan vägleda oss i vår marknadsföring.

Johanna är ESG-specialist och har omfattande arbetserfarenhet från Europa, Asien och Nordamerika och hjälper sina kunder följa krav inom EU och globalt.

ESG står för Environmental, Social och Governance och rymmer alla hållbarhetsfrågor som berör företag, organisationer och samhället. T.ex klimatförändringar, jämställdhet, mångfald, arbetsmiljö, hållbarhetsredovisning,  mycket mer.

Från greenwashing till positiv samhällskraft

Erik Bengtson är forskare i retorik vid Uppsala universitet och lektor vid Södertörns högskola. Erik forskar om företags gröna retorik; han menar att vi bör prata mindre om greenwashingens synder och fundera mer över vad som kännetecknar god grön marknadsföring, samt hur denna kan främjas.

Eriks forskning bedrivs primärt inom det tvärvetenskapliga forskningsprojektet "Miljöutfästelser inom energisystemet", där han arbetar med Oskar Mossberg (jur. dr. i civilrätt). Erik och Oskar har gett ut en bok som handlar om fördelarna med grön marknadsföring.